ЩО ТАКЕ «Е-ДОБАВКИ» І З ЧИМ ЇХ ЇДЯТЬ?
Для класифікації харчових добавок у країнах Євросоюзу розроблена система нумерації (діє з 1953 року). Кожна добавка має унікальний номер, що починається з букви «Е». Система нумерації була прийнята для міжнародної класифікації «Содех Alimeпtarius» («Кодекс Аліментаріус»). Індекс "Е" був введений у свій час для зручності: адже за кожною харчовою добавкою стоїть довга і незрозуміле хімічне найменування, яке не вміщається на маленькій етикетці, а код Е виглядає однаково на всіх мовах, не займає багато місця в перерахуванні складу продукту і до того ж наявність коду означає, що ця харчова добавка офіційно дозволена в Європейських країнах.
Давайте розглянемо Е-добавки, які входять до складу продукції:
- Е 160а - каротини: Альфа-каротин - назва каротин походить від латинського сагоta — морква. Каротин міститься у листках всіх рослин, а також в корені моркви, плодах шипшини та ін. Крім моркви особливо багато каротину містять такі овочі та фрукти: диня, хурма, абрикос, капуста, петрушка, гарбуз, солодкий картопля, манго. Як правило, чим вище інтенсивність оранжевого кольору продукту, тим більше він містить каротину. Каротин є провітаміном вітаміну А. В цілому каротин — життєво необхідний елемент. Він є основним джерелом вітаміну А в організмі людини. За своєю природою добавка Е 160а є антиоксидантом — речовиною, що сповільнює процеси окислення клітин в організмі.
- Е 202 - сорбат калію: Компанія Форевер видобуває сорбат калію з ягід. Вперше сорбиновоя кислота була отримана з соку горобини у 1859 році. У 1939 році було відкрито її антимікробну дію. А вже в середині 50-х років почалося промислове виробництво сорбінової кислоти та її використання. Сорбінова кислота і її сіль сорбат калію зокрема, входить в список найбільш популярних консервантів, внаслідок її безпеки для організму людини.
- Е 211 - бензонат натрію: Компанія Форевер видобуває бензонат натрію з ягід (в продукті міститься 150мг/л). Бензойна кислота міститься в багатьох ягодах в кількості до 0,05 про/про; особливо багато її міститься в журавлині і брусниці (0,5-2 г на 1 кг маси). Крім того, Е 211 міститься у м'ясопродуктах 0,1-0,4 %; джемі, кондитерських виробах 700 мг/кг; кільці 2600 мг/ кг; безалкогольних напоях 150мг/л; джемах, желе 500мг/кг; безалкогольному пиві 200 мг/л і т. д.
- Е 300 - аскорбінова кислота (вітамін С): Вітамін С або аскорбінова кислота є одним з найсильніших антиоксидантів, відомих науці. Вітамін С зв'язує вільні радикали, запобігаючи їх руйнівну дію на тканини організму. Крім того, вітамін С володіє здатністю збільшувати активність інших антиоксидантів, таких як селен і вітамін Е, причому останній швидко відновлюється в присутності вітаміну с З окисленої форми. Вітамін С бере участь у багатьох процесах життєдіяльності, активізує різні ферменти і гормони. Аскорбінова кислота стабілізує імунітет, підвищує опірність організму до різних інфекцій, простудних захворювань, знижує фізичне стомлення і підвищує працездатність. В організмі людини цей вітамін регулює згортання крові та рівень ліпідів у крові, формування кісткової і сполучної тканини (колагену), утворення стероїдних гормонів, регулює вуглеводний обмін. Вітамін С стимулює імунну систему, а також вироблення інтерферону, що перешкоджає розмноженню вірусів. Вітамін С зменшує дію алергенів.
- Е 306 - концентрат суміші токоферолів (вітамін Е): Токоферол (Вітамін Е) —жиророзчинний вітамін, який є важливим антиоксидантом. Значення вітаміну Е: є головним живильним речовиною-антиоксидантом; уповільнює процес старіння клітин внаслідок окислення; сприяє збагаченню крові киснем, що знімає втому, покращує живлення клітин; зміцнює стінки кровоносних судин; захищає червоні кров'яні тільця від шкідливих токсинів; запобігає утворенню тромбів і сприяє їх розсмоктуванню; зміцнює серцевий м'яз.
- Е 322 - лецитин: Лецитин є потужним антиоксидантом, попереджає утворення високотоксичних вільних радикалів в організмі. Лецитин - необхідне для організму речовина. Із лецитину складається 50°/о печінки, 1/3 мозкових ізолюючих і захисних тканин, що оточують головний і спинний мозок. Лецитин необхідний організму як будівельний матеріал для оновлення пошкоджених клітин. Він відіграє ключову роль у забезпеченні повноцінної роботи мозку і нервової системи.
Лецитин-це основний транспортний засіб для доставки поживних речовин, вітамінів і ліків до клітин.
- Е 330 - лимонна кислота: Лимонна кислота - натуральний антиоксидант. Міститься в багатьох плодах: цитрусових, журавлині, гранатах, ананасах. Лимонна кислота є учасником метаболічних процесів, які дають організму дві третини необхідної енергії.
- Е 341 - фосфат кальцію: Фосфат кальцію найбільш стійкий до впливу позаклітинних рідин організму і виконує важливу роль у ряді фізіологічних процесів. Фосфати кальцію містяться в коров'ячому молоці. Кістки людини на сімдесят відсотків складаються з фосфатів кальцію. Зубна емаль теж здебільшого складається з гідроксиапатитів.
- Е 407 — карагенан: Компанія Форевер видобуває карагенан з водоростей. Карагенан (харчова добавка Е407, використовувана в якості емульгатора і згущувача) являє собою полісахариди, отримані з червоних водоростей допомогою лужного виділення. Назва речовини походить від одного з видів червоних водоростей. Добавка Е407 відноситься до класу добавок натурального (природного) походження. Каррагены володіють антивірусною, антиязвенной, антикоагулирующей здатністю. Також існує думка, що караген перешкоджає утворенню ракових пухлин. Багатовікове використання каррагена і численні його дослідження дали передумови до вирішення використання харчової добавки Е407 в продуктах дитячого, лікувально-профілактичного і дієтичного харчування.
- Е 410 - камедь ріжкового дерева: Отримують дану добавку з бобів ріжкового дерева (середземноморської акації — Ceratonia siliqua лат.). Добавка Е410 дозволена для використання практично в усіх країнах світу. Застосовується при приготуванні продуктів дитячого харчування, знаходить широке застосування при виробництві морозива, молочних продуктів, плавлених сирів.
- Е412-гуарова камедь: Видобувають гуарова камедь з гуаровых бобів (стручків індійської акації). В організмі людини гуаран практично не всмоктується кишечником, тому вважається, що він корисний для здоров'я. Ця добавка зменшує апетит і ефективно знижує підвищений рівень насичених жирів і холестерину в організмі. Також гуарова камедь допомагає виводити з кишечника токсини і шкідливі бактерії, збільшує усваивоемость кальцію організмом. Використовується в дієтичному харчуванні, допомагаючи забезпечувати відчуття ситості в організмі. Добавка Е412 додається в діабетичні препарати для уповільнення усваивоемости цукру в кишечнику.
- Е 415 - ксантанова камедь: Визнається в якості безпечної харчової добавки в США, Канаді, Європі та багатьох інших країнах. Вона допомагає зберігати однорідність консистенції продукту.
- Е 422 - гліцерин: Добавка Е422 широко використовується у виробництві кондитерських виробів. Часто зустрічається в шоколадних виробах, тортах, пироженных. Використання гліцерину в якості добавки в харчовій промисловості офіційно дозволено в більшості країн.
- Е 470 - жирні кислоти, солі алюмінію, кальцію, натрію, магнію, калію: Вважаються безпечними при вживанні в їжу. Емульгатор, стабілізатор, добавка, що перешкоджає злежуванню та грудкуванню.
- Е 479b - термічно окиснена соєва олія з моно - і диглицеридами жирних кислот: Вважається безпечним при вживанні в їжу. Оксистеарины додають до харчових жирів і масел в якості антівспенівателі і для запобігання кристалізації.
- Е 551 - діоксид кремнію: Застосовується для уникнення грудкування і злежування. При вживанні діоксиду кремнію всередину, він проходить незмінним через шлунково-кишковий тракт, після чого виводиться з організму. П'ятнадцятирічні дослідження, проведені у Франції, показали, що при вживанні води з високим вмістом діоксиду кремнію знижується ризик розвитку хвороби Альцгеймера на 11%.
- Е 901 - бджолиний віск білий і жовтий: Добавка дозволена для застосування. Бджолиний віск - природний полімер, вироблений бджолами. Білий віск знебарвлюється сонячним світлом. Бджолиний віск володіє сильними бактерицидними властивостями.